Information

Information

Körkortsutbildningen:När du ordnat och fått ditt Körkortstillstånd är det dags att sätta igång med utbildningen. Utbildningen styrs av en kursplan som Transportstyrelsen har gett ut och den ligger till grund för vad du måste kunna inför ett Teoriprov och Körprov. Varje elev har ett personligt utbildningskort där lärare och elev tillsammans fyller i vad ni gjort på lektionen. Vad du som elev bör tänka på och eventuellt träna på till nästa tillfälle. För att göra det så lätt som möjligt rekommenderar vi att köra privat mellan lektionerna för att på så sätt repetera det som vi gjort på tidigare lektioner. Ute i bilen använder vi oss av elektroniska utbildningskort som du som elev finner på elevcentralen. Där kan du följa din utbildning på distans och eventuellt visa din privata handledare vart du befinner dig och vad du bör träna på just nu.Under utbildningens gång följer vi detta utbildningskort som är uppdelat i 16 moment. Dessa moment finner du även i ditt Studiehäfte som följer med i ditt bokpaket. Momenten:Momenten 1-5 är grundmomenten där lär man sig att Växla och Manövrera fordonet fram och bak. Dessa moment ligger till grund för din körning. Därefter följer moment 6-12 som handlar mycket om Riskbedömning, Hastighetsanpassning och placering. Moment 13 är ett moment där utbildningen sker under mörker. Riskbedömning, Hastighetsanpassning samt ljusbehandling. Detta sker under årets mörka årstider i bil och under årets ljusa årstider teoretiskt. Moment 14 även kallad Riskutbildning 2 (halkan) sker på en trafikövningsplats. Här är det viktigt att du skall kunna hantera ett fordon så pass bra så att du får ut så mycket som möjligt av detta moment. Det är din trafiklärare som bokar in dig när han/hon anser att du är redo. Vid moment 15-16 är du på tillämpning där skall du som elev klara av att framföra fordonet utan instruktioner från din lärare. När du nått dessa moment är det dags att boka körprov.

Kostnadsberäkning:Eftersom det är olika för alla hur mycket ett körkort i slutändan kommer att kosta behöver vi på trafikskolan först veta vad dina förkunskaper är. För att vi skall kunna veta det rekommenderar vi att du kör en testlektion där trafikläraren bedömer vilken nivå du ligger på. Utifrån detta kan man sedan på ett ungefär räkna ut hur mycket det kommer att kosta.

Riskutbildningar:Det finns två obligatoriska Riskutbildningar. Riskutbildning 1 är en teoretisk utbildning där man diskuterar bland annat Trötthet, Alkohol och Droger, denna utbildning kan du göra när du vill under utbildningens gång men vi rekommenderar att du gör denna så tidigt som möjligt. Riskutbildning 2 (halkan) görs i slutet på utbildningen.Båda delarna gäller i fem år från det datum dem genomfördes.

Teoriutbildningen:För att kunna få ditt körkort krävs inte bara goda kunskaper i bilkörning utan också teoretisk kunskap. Vi rekommenderar att du deltar i teori undervisningen som hålls i våra lokaler på skolan. Du har då möjlighet att ställa frågor diskutera och fördjupa dig i saker som rör din utbildning. Teori undervisningen delas upp på fyra träffar där man går igenom de avsnitt som finns i teoriboken. Det räcker såklart inte bara med att delta i teorilektioner för att lära dig allt utan det krävs att du är engagerad och motiverad samt att du läser ofta och mycket i din teoribok. För att kunna delta i undervisningen måste du anmäla dig i receptionen senast dagen före utsatt tid innan kl. 12.00 samt att du köpt något av våra paket där teori undervisning ingår. Undervisningen sker endast på svenska men det går bra att medta en tolk eller liknande om du anmäler det till receptionen i god tid.För att sedan testa dina teoretiska kunskaper, har du möjlighet att göra teoritester på våra elevdatorer på skolan.Dessa tester kan även göras på distans via elevcentralen. Testerna består av 7 prov A, B, C, F samt 3Repetitionstest och ett sluttest. På samtliga måste du ha minst 63 rätt utav 70 möjliga för att bli godkänd. När alla är godkända är du klar för trafikverkets kunskapsprov.

Läs och Skrivsvårigheter:Har du behov av extrahjälp antingen med teorin eller om det är svårt att förstå olika begrepp har vi läromedel som kan hjälpa dig. Det vi kan erbjuda är följande: Körkortsboken med ljud, Lättlästa körkortsboken med ljud, Lättlästa teorihäftet, Engelska bokpaket.Vi anpassar utbildningen efter elevens behov så har du svårigheter säg till din trafiklärare så ni tillsammans kan anpassa din körkortsutbildning efter dina förutsättningar. Vi erbjuder även teoriundervisning enskilt tillsammans med en trafiklärare vid behov. Vi har personal med erfarenhet av så väl dyslexi samt annan inlärningsbegränsning med diagnos som kan påverka inlärningen.

Bokning av Kunskapsprov samt Körprov:
När du befinner dig i slutet på din utbildning (moment 15 – 16) och din trafiklärare anser att du är tillräckligt förberedd för prov, bokar din trafiklärare en tid för Kunskapsprov samt Körprov. Både Kunskapsprov och Körprov bokas vid samma tillfälle, Kunskapsprovet måste göras först annars får du inte köra Körprovet.Trafikläraren har rätt att avboka/omboka proven om inte du uppnått dessa krav:- Du skall ha samtliga teorifaser godkända.- Trafikläraren anser att du är redo för prov.- Alla skulder är betalda.Skulle du vilja boka prov trots att din trafiklärare inte anser dig redo har du möjlighet att göra det själv på Trafikverkets hemsida. Inskrivningen på Öresundstrafikskola är gratis så ni är alla hjärtligt välkomna!